tu,dulce viata... ascultami suspinul!



Friday 15 May 2009

Blestemul cantecului sinucigas

Rezso Seress era un compozitor ratat din Ungaria care incerca in zadar sa dea lovitura cu unul dintre cantecele sale. Insa erau in continuu respinse, lucru care ducea inevitabil la certuri cu sotia sa. In cele din urma, intr-o duminica, aceasta l-a parasit. Deprimat, Seress s-a asezat la pian, uitandu-se cum pe cer se strang nori negri si incepe o ploaie trista de toamna. "Ce duminica mohorata" se gandi Seress si a inceput sa apese la intamplare clapele pianului. In mai putin de jumatate de ora, spre surprinderea lui, scrisese un cantec intreg, un cantec cu o melodie si ritm ciudat, foarte deprimant si trist. L-a numit "Duminica mohorata" - "Gloomy Sunday".

Un producator muzical i-a acceptat cantecul si a fost distribuit in intreaga lume. Insa la cateva luni dupa ce cantecul a fost inregistrat si pus in vanzare a inceput o serie de ciudate intamplari legate de noul cantec. In Berlin, un tanar i-a cerut unei orchestre sa-i cante melodia si dupa ce i-a cantat-o barbatul a mers acasa si s-a impuscat in cap dupa ce le spusese rudelor sale ca se simte foarte deprimat dupa ce ascultase un cantec nou pe care nu si-l mai poate scoate din minte.

Dupa o saptamana, in acelasi oras, o tanara femeie a fost gasita spanzurata in apartament. Politia a gasit un disc cu cantecul Gloomy Sunday in dormitorul acesteia. Dupa doua zile, o tanara secretara din New York s-a gazat, lasand in scris ca la inmormantarea ei sa se cante Gloomy Sunday. Cateva saptamani mai tarziu, un alt new yorkez de 82 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea dupa ce cantase melodia mortala la pian. Cam in aceeasi perioada, un adolescent din Roma a auzit melodia dupa care s-a aruncat de pe un pod.

Ziarele din intreaga lume au inceput sa scrie despre tot mai multe morti asociate cu melodia lui Seress. Un ziar din Londra scria despre cazul unei femei care pusese discul cu Gloomy Sunday la volum maxim infuriindu-i si speriandu-i pe vecini. La un momnet dat, discul se bloca si canta la nesfarsit acelasi fragment aducandu-i pe vecini la disperare. Au inceput sa bata ingroziti la usa femeii insa aceasta nu raspundea. Au spart usa si au gasit-o pe femeie moarta in fotoliu dupa ce luase o supradoza de medicamente. Lunile treceau si tot mai multe astfel de cazuri erau raportate, facandu-i pe sefii de la BBC sa interzica sa se mai difuzeze melodia la radio.

In Franta, Rizzo Seress i-a scris iubitei lui rugand-o sa se impace. In schimb, a primit o scrisoare de la politie in care il informau ca iubita lui se otravise, langa ea fiind gasita o copie a Gloomy Sunday.

La inceputul anilor '40, cand lumea era procupata de razboiul impotriva lui Hitler, nefericitul cantec al lui Seress a fost uitat, insa partitura cantecului inca se poate gasi, iar pe YouTube sunt mai multe filmulete cu ceea ce se pretinde a fi originalul melodiei. O puteti asculta aici. In mai multe variante.









nu va lasati impresionati de intro-urile clipurilor ci asteptati pana va incepe fiecare melodie in fiecare clip...mai mult ca sigur autosugestia isi joaca rolul binemeritat insa eu sunt impresionata...sa va mai spun ca am vrut sa dau sonorul la muzica de la boxe ince si nu s-a dat?l-am pus la minin si nu a avut nimic...ciudata coincidenta..te face sa crezi...foarte interesanta povestea